Víte co je "šedá voda"? Pomůže vám ušetřit za pitnou vodu ve vašem domě

Co je pitná voda ví každý z nás moc dobře. Bez ní se dnes prostě nenapijeme, neuvaříme, neumyjeme, neuklidíme a další. Ale víte, že existuje i "šedá voda", díky které můžete právě náklady na pitnou vodu významě ušetřit?
Není to nic složitého. Jako "šedá voda" je označována taková voda, která není vyčištěná pro pití. Je to splašková voda co odtéká umyvadel, van, sprch, dřezů apod. Šedou vodu, zejména z koupelen, je možné po úpravě použít jako vodu provozní (tzv. bílou vodu) pro splachování záchodů, pisoárů a zalévání zahrad, čímž vzniká výrazná úspor nákladů na stočné.Podobně můžete stejným způsobem využívat i dešťovou vodu, kterou si pro tyto účely nasbíráte a uschováte. 

A vemte si, kolik pitné vody proteče denně vaším domem. A její použítí zdaleka není jen k přímé spotřebě. V grafu je vidět přibližné rozložení její spotřeby na jednu osobu v domácnosti.

Jaký je tedy důvod pro znovupoužití "šedé vody"? Produkce šedé vody v domě se pohybuje od 55 do 100 l/ na osobu a den. Opakovaným využitím "šedých vod" se dá v domácnosti uspořit přibližně 50 % denní spotřeby pitné vody. Tedy např. splachování toalety nebo zalévání se docela dobře obejde bez použití pitné vody. Investice do čistírny šedých vod se tedy díky úspoře za pitnou vodu poměrně rychle vrátí.

Více si můžete přečíst například zde:http://www.vodavdome.cz/co-je-to-seda-voda/

Potřebujete poradit?

Adresa: Honza Stehlík, Praha, Hradec Králové, Liberec, Pardubice, Trutnov
IČ: 75283263, DIČ: CZ9004263862

Zavolejte mi na tel.: +420 607 469 496
Nebo mi napište email: cistenivodovodnihopotrubi@email.cz
Veškeré informace o mých službách najdete zde: https://www.cistavodazvodovodu.cz/

Komentáře